20170620_125548.jpg

EILEN oli kesäpäivän seisaus. Päivä ei pitene van alkaa taas lyhentyä. Haikeaa. Minulle nämä valoisat yöt ovat tehneet sen, että herään kello viiden maissa täysin virkeänä, mutta aamutoimien jälkeen alkaa taas nukuttaa ja on otettava unijatkot. Milloin on tarpeeksi lämmintä, jatkan tätä virkeää aikaa viettämällä pitkiä hetkiä terassilla nauttien aamun rauhasta ja katsastaen mitä kasvimaailmassani on tapahtunut yön aikana.. HIDASTA. hyvin hidasta on kasvaminen ollut. Yhdet krassin siemenet mätänivät kylmien öiden aikaan mullan alle paikalleen Kylvin toiset  eikä merkkiäkään vielä näy niiden itämisestä. Jopa humala viivytteli nousemistaan niin että luulin sen menetetyksi. Orvokin taimia on, mutta muuten olen saanut tyytyä ostokukkiin saadakseni terassille edes jotakin väriä.

ENEMMÄN tapahtuu  villissä luonnossa, joka tällä hetkellä on rehevimmillään. Koivut ovat melkein pakahduttavan vihreitä, tuomet juuri lopettaneet kukintansa, omenapuut ja pihlajat juuri aloittaneet. Olen kokenut sitä mikä miulle on kesän korkeinta: on satanut, ilma on lämmin ja maasta nousee autuas TUOKSU. SILLOIN TUNTUU,ETTÄ ELÄMASTÄ EI MITÄÄN PUUTU. Se korvaa pimeän talven ja kylmän kevään, kaikki malttamattomat odotukset ja pettymykset

KOHTASIN taas jokakesäisen kauhuni, kun keäyöntekijä isoine koneineen lähestyi pihaani leikatakseen sen siistiksi - myöns vaalimistani luonnonkukista, jota olivat jo aloittamassa kukintoaan. Ennätin hätiin ja sanoin, että huolehdin itse kesäkuun ajan pihani hoitamisesta, vaikka en tarkalleen tiennyt miten se tapahtuisi. Olen lisännyt istutuksia eikä pihaani VOI tulla isolla julmasti pärisevällä koneella. Huoltopoika oli vähän hämmästynyt, mutta ymmärsi sitten sanoen: "Niin, kauniitahan ne ovat" ja hymyili vielä kauniisti. Mutta sittenpä, viikon päästä pihani alkoi vaikuttaa aika tukkoiselta. En keksinyt  muuta ratkaisua : OSTIN  itselleni ruohonleikkurin, joka oli Tokmannilla tarjouksessa. Nyt vielä pitää etsiä sille aina käyttäjä, mutta uskon niitä löytyvän. Pihani on  nyt osittain siistitty. Nurmitädykkeet, harakankellot,siankärsämöt ynnä muut pelastuivat .moniksi vuosiksi..Pihassani ovat uusina tulokkaina unkarinsireeni, tavallinen violetti sireeni ja terhakka maksaruoho. Sain ne avustajaltani Maruannelta, joka siirsi ne tänne omasta pihastaan. Lähes kaikilla monivuotisillani on tarinoita entisistä omistajista ja heidän liittymisestään minun elämäni vaiheisiin Niiden vuoksi  pihani koostuu tarinoista ja on sen vuoksi minulle elävämpi kuin mikä tahansa muu piha..

JUHANNUSRUUSUNI, joka sekin on lahja ystäväpariskunnalta, on myöhäisen kevään vuoksi vasta aikoilemassa kukkimaan tänäkin kesänä. Saan näköjään kaikki lapsuudesta tutut kukkijat sulostuttamaan myös nykyvuosiani.