ON TODELLA  TUNNE kuin olisin kanssamatkaajieni kanssa suuressa laivassa, joka on kääntymässä väärään suuntaan. Kapteeni on korkealla tavoittamattomissa ja yksityinen ihminen tuntee itsensä niin pieneksi, niin pieneksi, vaikunnamaan uuteen suuntaukseen. Nyt viimeistään on pakko uskoa, että Suomen valtio on niin köyhä, että tarvitsee pelastajakseen meitä vanhoja vammaisia naisia, jotka luulimme olevamme turvassa leikkureilta, kun tulotasomme on jo ennestään aivan vaatimaton. Sillä on kuitenkin tullut toimeen, kun tyytyy kohtuulliseen elintasoon. Emme ole siitä pitäneet ääntä ja siksi meitä ei julkisessa keskustelussa mainita "köyhien luokkaan"kuuluviksi, en ainakaan ole kuullut. Kuitenkin näissä sote-mainingeissa ainakin kolmessa kohtaa olen kuulunut menettäjiin. Maksullinen fysioterapia heiluu vielä kiikun kaakun.. Keväällä sanottiin, että sen olisi pitänyt tulla voimaan jo vuoden alusta, mutta syksyllä se sitten tulee, Nyt syksyllä saimme tiedon,että ensi vuoden alusta maksullisuus tulee. Kysymyksessä on yksi tunti viikossa rmahdollisuutta käyttää ryhmässa terveyskeskuksen kuntosallilla laitteita, ohjaajan mukanaollen. Siihen sisältyy myös noin viiden minuutin ohjattu liikehoito. Huvittavaa on, että neljän hengen ryhmäämme kutsutaan "pyörätuoli-ryhmäksi", kuin emme henkilöinä olisi mukana lainkaan. Sivuuttamismentaliteettia fysioterapian suhteen on ollut jo siitä lähtien, kun Kela poisti yli 65- vuotiaat kuntoutettaviensa joukosta. Kolmisen vuotta sitten jäimme pois terveyskeskuksen antaman yksilökuntoutuksen piiristä ja jäljelle jäi tämä pyörätuolilaisten ryhmä. Ihmettelen vain missä ovat ne kymmenet muut, jotka myös tarvitsisivat edes tämän verran vanhenevan kropan liikuttamista. - Ja kuinka paljon siitä liikkumisen tärkeydestä onkaan kaikkialla puhetta! Kyseinen liikuntatunnin maksu tulisi oleman kai noin viisi euroa, mutta kun siihen joudutaan lisäämään kuuden euron edestakainen kimppakyytimaksu, niin yhteissumma neljjä kertaa kuukaudessa  jo köyhää kirpaisee, kun muitakin menoja on

HUOMAAN edellä, tyylistäni poiketen, harvinaisen tiukkaan puhuneeni rahasta, mutta oikeastaan on kysymys tietenkin ASENTEESTA,,jolla niiden kukkarolle käydään, joiita oletetaan tulevan mahdollisimman vähän vastustusta. Eikä vain kukkarolle, vaan käydään suorastaan julkeasti kiinni ihmisten elämäntilanteisiin, jotka jo ennestään ovat juuri ja juuri kestettävissä. Vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut, kenkilökohtainen apu, asunnonmuutoostyöt ja kai muukin lain suoma turva ovat nyt soten myötä tulleet uuteen tarkasteluun. Kas, lakia voitaan soveltaa , etten sanoisi kierttää, uudella tavalla.

EILEN olimme ystävämme ja kohtalotoverimme IR:n luona kuulemassa hänen Siun Sotelta saamansa kirjeen sisältöä. .Meillä on sellainen viiden hengen sisar-ryhmä, joka on muodostunut yhteisen harrastuksen, puutarhanhoidon merkeissä. Kaikki saamme vpl-palveluja, joten yhteisiä asioita on ollut tälläkin alueella. IR joutuu vammansa vuoksi  käyttämään henkilökohtaista avustajaa koko kahdeksan tuntisen työpäivän. Siitä on  olemassa melko äskettäin tehty palvelusuunnitelma. Ei kelpaa Siun Sotelle. Pitää selvittää kirjallisesti puolen tunnin tarkkuudella, mihin tarvitsee henkilökohtaista avustajaa. Siitä sitten kai nipistetään tunteja vähemmäksi tai käsketään hakeutua muiden palveluntuottajien huomaan. Samansuuntainen kehitys on käynnissä kuljetuspalveluissa. Uudet ohjeistuksret  kuulostavat täysin ylhäältäpäin annetulta. Vuosi YK:n  Vammaissopimuksen ratifioinnin jälkeen Suomessa käännetään suuntaa kohti menneisyyttä. Minun silmissäni jo 60-luku häämöttää. Vieläkö kokka olisi käännettävissä?

PS. Jäin vierailumme jälkeen ulkoilemaan tänne kotikulmilleni. Siun soten valkoinen, uutuuttaan kiiltelevä auto ajeli ohitseni kyljessään mainosteksti "Turvaa arkeasi." Ttragikoomista, juurihan olimme olleet todistamassa miten ystävämme arjen turvaa oltiin päinvastoin romuttamassa! - Vai onko se niin, että köyhän silmään pistää, kun herraväki on hankkinut uusia autoja. ja julistaa sitten armollisuuttaan  arjessa vaeltajia kohtaan? Olenko minä tulossa kyyniseksi!

.