PRINSESSAYSTÄVIÄ 1 :

RUOTSI 1000 – 2018

Omakustanne 238 sivua

 

Lieksalainen kieltenopettaja KRISTIINA SOTIRIOU on aina ollut kiinnostunut prinsessoista. Niin paljon,että on päättänyt tehdä kirjasarjan Euroopan prinsessoista. Ensimmäisenä saivat esittelyn naapurimaamme Ruotsin prinsessat, joista on ehkä ollut helpointa löytää historiallista faktatietoa, Pienoiselämäkertoja on kaikkiaan 163. Historiallisesti pitävä tietopohja on hankittu eri lähteistä, mutta luettävuuden kannalta tarinoita on höystetty tekijälle luenteenomaisella fiktiolla Sanat ihana, suloinen ja hurmaava ovat ahkesasti käytössä ja tekstit ovat minä -muodossa. Lukija ei voi olla huomaamatta, että Kristiina onkin ollut suosittu prinsessanimi.kautta aikojen.

 

Olin mukana kirjan julkistamistilaisuudessa 4.9. Lieksan kirjastossa. Tilaisuudessa oli aistittavissa ”prinsessatunnelmaa”. Onnittelemaan saapuneilla senioriopettajilla oli yllään häivähdys prinsessaa, mikä oli saatu aikaan pitsein ja liehuvin, koristelluin huivein. Oli hauskaa hetkeksi heittäytyä prinsessarooliin - satu Prinsessa Ruususesta on saattanut kylvää meihin pikkuisen prinsessaa..

 

Jos lienen itsekin joskus ihannoinut satuprinsessojen elämää, tutustuminen todellisten prinsessojen tarinoihin kyllä pudotti maan pinnalle.Prinsessat elivät aikakausiensa lapsina ja joutuivat katselemaan sitä ehkä vielä rajummasta näkökulmasta kuin muut kansalaiset, olkoonkin että ympärillä saattoi olla kultaa, jalokiviä ja lumoavia puutarhoja. En todellakaan arvannut, että Kristiinan ruusukantinen kirja sisältäisi niin armottomia totuuksia kuninkaallisten perheiden elämästä.Todelliset prinsessat olivat usein pelinappuloita pohjoismaiden valtiollisissa- ja perhesuhteissa. Nykyaikaisesta naisnäkökulmasta katsoen prinsessat olivat lähes täysin isäkuninkaiden määräysvallan kohteina. Järjestettyjä avioliittoja, jopa lapsiavioliittoja,sulkemisia luostareihin ja muuta vastentahtoista järjestelyä. Päät putoilivat valtioiden ja sukujen kiistoissa eikä prinsessoille jäänyt niihin muuta osuutta kuin rukoilla Jumalalta rauhaa ja suojelusta.Myös ajassa liikkuneet uskonnolliset vaikutteet ulottuivat prinsessojen elämään. Uskonpuhdistuksen aikoihin eräs prinsessa menetti siihen asti onnellisen avioliittonsa siitymällä Lutherin vaikutuksesta katolilaisuudesta protestantiksi Aviomies ei sitä suvainnut. Uskonnollinen mielenlaatu näyttää olleen prinsessoilla yleistä ja jotkut päätyivät vapaaehtoisestikin nunnaksi luostariin. Joskus myös nunna-prinsessoja ryöstettiin luostareista vaimoiksi naimattomille prinsseille tai kuninkaille.

 

Loppua kohti kirjan sotahistoria lientyy. Sivistyneempi kanssakäyminen valtioiden välillä tuli mahdolliseksi, minkä lukija helpottuneena toteaa. Kuninkaalliset traditiotkin alkavat murtua. Prinsessoille aletaan antaa vapauksia vaikuttaa omaan elämäänsä. Kuitenkin vielä Carl Gustafin sisaret joutuivat luopumaan virallisesta prinsessa- tittelistään mentyään naimisiin ei- kuninkaallisten kanssa! Kirja avaa ajatuksia ja pakottaa lukemaan myös rivien välistä. Kirjassa ei ole henkilökuvia vaan kuvitukseksi on otettu luontokuvia lieksalaisista kohteista. Kuvat ovat Heidi Koposen.

 

Helvi Ahvenainen

 

.