20190305_132646.jpg

 

IKKUNAMAISEMANI  kirkastuu. Kestä oi kestä vielä muutama viikko, niin tiet aukenevat mennä ja tulla. On tosin meneillään harmaa ja räntäinen viikonloppu ja olos ei ole menemistä, mutta keväisessä loskasäässä on enemmän toivoa kuin syksyisessä, näin minun näkökulmastani. Olen nyt ollut lähes viisi kuukautta tiiviisti sisällä kodissani. Se on epäoikeudenmukaista ihmiselle, jolla on vielä sosiaalista latausta ja iänikuista kaipausta vapaaseen luontoon. Varsinkin tänä talvena olen ymmärtänyt, että tämähän on taas itseäni laajempi pulma ja siihen olisi ehkä kehitettävissä ratkaisuja. Kerroin ystävälleni ja koulutoverilleni Annelille tuosta unelmastani  saada talvisin vaikka hevosajeluja. Hän viettää talvet vielä  tiukemmin sisällä kuin minä ja sanoi itsellään olleen samoja unelmia. Pitäisi vaan taas uskataa aktiivisesti viedä asiaa eteenpäin.

JOS minä en olekaan juuri liikkunut maailmalle niin maailma on kyllä tulvinut voimallisesti tänne hiljaisuuteeni nykyviestimien kautta. Minulla niitä käsittääkseni on aika niukasti, mutta sittenkin. Välillä on pitänyt rajottaa ettei tule ähkyä. Tai tuleehan se vähemmästäkin ja käy raskaaksi kun ei voi juuri jakaa vaikutelmia toisten kanssa. Uudenseelannin joukkoammunta iskee tietoisuuteen rajusti enkä jaksa lähteä seuraamaan kuvaruudussa tapahtumia. Mihin me tarvitaan näitä katastrofiuutisia, kun ei voida kuitenkaan auttaa? Hetkeksi hätkähdetään ja sitten vähä vähältä turrutaan. Sitten vielä päälle nämä television rikossarjat, joissa ei kaiohdeta edes lapsinäyttelijöiden mukana oloa. Katson joskus pätkiä,jos osuu kohdalle, mutta suljen tuskastuneena, kun väkivalta äityy kuvottavaksi.  Minusta on kai tulossa vanha äkäinen eukko, joka ei ymmärrä tätä nykymaailmaa.

SOTE sitten kaatui ja seuraamukset voivat olla arvaamattomia. Toivon sentään, että tuli takapakkia markkinavoimille ja suuntaus voisi uudistua ihmisläheisemmäksi. Tässä ajassa on nyt monenlaista säpinää, kun ovat eduskuntavaalitkin edessä. En osaa tätä politiikan kieltä, joten on osallistu julkiseen keskusteluun,vaikka seraankin ehkä entistä enemmän sitä mistä puhutaan Aivan uusi ja mielenkiintoinen ilmiö on lasten ja nuorten aktivoituminen ilmastoasiassa. Heidänhä tämä maailma on tulevaisuudessa ja minusta tämän ajan toiveikkain merkki on että lapset ovat tarttuneet toimeen, aivan käytännössäkin. Samalla kuitenkin on aika järkyttävää, että asia on laskutunut aikuisten välinpitämättömyyden vuoksi  lasten harteille. Tämän ajan profeetallinen henkilö onkin ruotsalainen 16- vuotias Greta Thunberg, joka on saanut suorasukaisilla kommenteillaan uskomattoman paljon julkisuutta ja arvonantoa jopa poliitikoilta. Greta tunnustaa rohkeutensa olevan peräisin potemastaan Aspergerin oireyhtymästä. "Heikot vievät kulttuuria eteenpäin", on sanonut  psykiatrian ylilääkäri Kalle Akte