KUKKAHOMMELEIDEN JA MUIDEN LUONTOTUTKAILUJEN  lomassa kesääni on kuulunut tiukkaa yhteiskunnallista polemiikkia, jota en voi sivuuttaa blogissani, jos  aion antaa kuvaa todellisuudesta, jossa elän. 

DSC_0414.JPG

SIUN SOTE, yhdessä Lieksan kaupungin kanssa suunnittelee suurta uudistusta Lieksan sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lyhykäisesti kuvattuna se tarkoittaisi sitä,että nykyinen terveyskeskus purettaisiin lyhyellä aikavälillä ja tilalle rakennettaisiin nykyaikaan soveltuva terveysasema, jossa pitkäaikaissairaita ei olisi juuri lainkaan, vaan heidät sijoitettaisiin Attendon nykyään tyhjillään olevaan rakennukseen saamaan tuettua palveluasumista. Sinne siirrettäisiin myös osa vanhainkodin asukkaista. Uuden terveyaseman yhteyteen rakennettaisiin  15- paikkainen asumistila kehitysvammaisille, joiden nykyiset tilat ovat homeongelman takia asumiskelvottomat. Ennen uusien tilojen valmistumista kehitysvammaiset siirrettäisiin väliaikaisesti tyhjiksi jääviin vanhainkodin tiloihin. Vanhainkotikin on tarkoitus myöhemmin purkaa tai myydä.

EDELLÄ OLEVAA tuntui vaikealta kirjoittaa ulos. Toisaalta tuntuu, että mikä minä olen puuttumaan suunnitelmiin, jotka eivät ole omaa osaamisaluettani, mutta toisaalta minäkin omassa sarjassani olen niin ajan hermolla etten voi olla ottamatta kantaa. Siun sote yhdessä kaupungin kanssa, järjesti  elokuussa kuulemistilaisuuden kaupungin asukkaille. Ollakseen todellinen kuulemis-ja suunnittelutilaisuus, se olisi pitänyt järjestää vähintäin vuosi sitten, nyt suunnitelmat oli valmisteltu kaupunginvaltuuston päätöstä vaille valmiiksi - kirjoituspöytien ääressä!  Kuulemistilaisuudessa esiteltiin kyllä ymmärrettävästi mitä oli tulossa, mutta kaiken perustana tuntui olevan RAHA - miten halvimmalla selvittäisiin ja miksi piti toimia nopeasti etteivät tietyt edulliset mahdollisuudet menisi ohi.  No,kansalaiset olivat valveutuneita, syntyi pienoinen rähäkkä ja jälkipuintia lehdistössä . Minäkin havaitsin oikeastaan vasta tilaisuuden kuluessa, että vaikeasti liikuntavammaisille, joilla vanhuudessakin on tiettyjä erityistarpeita, ei ole näiden suunnitelmien mukaan tulossa mitään erityishuomioimista. Omasta ja muiden kokemuksista tiedän, että juuri sosiaali-ja terveydenhoitotiloissa tuntee itsensä 

vammaiseksi, kun paikat ovat vain muka-esteettömiä. Käytin tilaisuudessa puheenvuoron, saa nähdä tulinko kuulluksi. Täytyisi pitää enemmän ääntä, kun jaksaisi.

HIDASTA on tämä kansalaisvaikuttaminen. Nyt ollaan kuitenkin jo niin pitkällä, että Siun soten ARVOIHIN on merkitty KANSALAISLÄHTÖISYYS heti alusta pitäen. Tämän todettuani ihastuin, että nythän alkaa uusi aika. Ainakin vammaispalveluissa oma vaikuttaminen on kaventunut. Mihin kuihtui arvokas lupaus?

Ps. Kansalaiskeskustelu aiheutti sen, että asioita päätettiin vielä harkita. Milloin ymmärretään päättäjätaholla,että ihmisiä ei voi heitä kuulemartta siirrellä paikasta toiseen? YK: VAMMAISSOPIMUS vammaisten oikeuksista on avannut minulle uuden maailman, joka on suorastaan häkellyttävän normalisoiva. Tuskin koskaan sitä ennen olin kuullut, että vammaiset on otettava mukaan kaikkeen heitä koskevaan päätöksentekoon. Tämä kun koskisi kaikkia kansalaisia!